De investeringsmaatschappij LRM, ooit opgericht om de Limburgse reconversie te ondersteunen na de sluiting van de steenkoolmijnen, heeft vorig jaar 56,4 miljoen euro geïnvesteerd in 45 Limburgse ondernemingen. Deze recordcijfers heeft LRM bekendgemaakt tijdens de officiële opening van de nieuwe industriezone Kristalpark III in Lommel, een zone van 300 ha die beschikbaar wordt om nieuwe bedrijven aan te trekken.

LRM heeft de opdracht gekregen van de Vlaamse regering om via het verstrekken van risicokapitaal, regionale ondernemingen met groei-ambities te ondersteunen. Dit gebeurt vooral in een aantal speerpuntsectoren als ICT & Media, Life Sciences en Cleantech & Energie. Die laatste sector sprong in 2010 in het oog, met een investeringsbedrag van 21 miljoen euro, verspreid over 9 dossiers. Daarbij ook enkele grotere projecten, zoals de investeringen in Punch Powertrain (Sint-Truiden) en in de producent van hoogwaardig glas voor zonnepanelen Ducatt (Lommel). De LRM participeert nu in meer dan 80 bedrijven. Samen stellen die 9.230 mensen tewerk.

In 2010 verkocht LRM in 6 dossiers haar participatie aan de familiale mede-aandeelhouders (Becona, Spaas Kaarsen, Kaasbrik, A&L Jeubis, Delicatesse Catering en Entelec Control Systems). “Een bewijs dat de financiering met risicokapitaal het familiale karakter van ondernemingen niet in de weg staat”, zegt Stijn Bijnens, algemeen directeur van LRM.

De geconsolideerde nettowinst eindigde op 5,97 miljoen euro (in dalende lijn sinds 2006). De algemene vergadering van LRM keurde wel een dividenduitkering van 11 miljoen euro goed, middelen die via het Vlaams Gewest terugvloeien naar de stichting Limburg Sterk Merk (LSM). LSM financiert hiermee maatschappelijke Limburgse projecten die niet rendementgebonden zijn (zoals de investeringen van LRM dat wel zijn).

LRM wist in 2010 ook 8 buitenlandse investeerders te overtuigen om zich in Limburg te vestigen. Dit verliep via het initiatief Locate in Limburg, waaraan ook gouverneur Herman Reynders, POM-Limburg, Agentschap Ondernemen en Flanders Investment & Trade deelnemen.