De postbodes van bpost testen momenteel een elektrische driewieler uit. De scooter van Zwitserse makelij wordt ook door de Zwitserse postbeambten gebruikt en kan ook ingezet worden bij sneeuw of gladde wegen. Onder meer de postbodes van Lommel hebben het elektrisch voertuig al drie maanden mogen testen. “We proberen regelmatig nieuwe voertuigen voor onze postbodes uit”, bevestigt woordvoerder Fred Lens van bpost. “Daarbij gaan we steevast op zoek naar voertuigen die ecologisch verantwoord zijn en het de postbodes op ergonomisch vlak makkelijker maken.”

Het oog is nu gevallen op een elektrische scooter met drie wielen (foto) van de producent Kyburz in het Zwitserse Freienstein. “Bij gladde wegen, ijzel of sneeuw mogen onze postbodes geen scooter gebruiken om de post te bedelen”, zegt Lens. “Maar met deze driewieler kan dat wel omdat het voertuig veel stabieler is. Vandaar dat we het voertuig al een tijd aan het testen zijn.” Bijkomend voordeel is dat het vehikel ook met een kleine aanhangwagen kan uitgerust worden.

De postbodes van Lommel kregen het voertuig drie maanden lang ter beschikking, van midden december tot midden maart. “Ze hebben het voertuig dus ook kunnen testen tijdens het barre winterweer van de afgelopen maanden. En met succes, de reacties waren erg positief”, aldus Lens. “Alle Lommelse postbestellers hebben kunnen kennismaken met de elektrische driewieler.”

Zwitserland
Ook de eigen Zwitserse postbodes maken al gebruik van het vehikel. Het ingenieursbureau Kyburz heeft eind vorig jaar zo’n 2.000 exemplaren van de ‘elektroroller’ mogen leveren aan de Zwitserse post, met een optie op nog eens 1.000 stuks. De normale prijs bedraagt zo’n 17.000 Zwitserse frank per stuk (omgerekend 14.100 euro). Maar hoeveel de Zwitserse post voor een dergelijke grote bestelling heeft moeten betalen, is niet bekend.

“In Zwitserland moeten deze voertuigen van een nummerplaat voorzien zijn. Voor onze bromfietsen van klasse B is dat niet nodig,” zegt Lens nog. Bpost heeft drie exemplaren uit Zwitserland laten overkomen. Behalve in Lommel zijn ze ondertussen ook al getest in Wallonië en Vlaams- en Waals-Brabant. Het elektrisch voertuig van Lommel verhuist nu naar een postregio in de provincie Antwerpen. “Binnen de drie maanden volgt dan de slotevaluatie, en zullen we beslissen of we het voertuig ook voor onze postbodes zullen aanschaffen. Maar zeker is dat niet, er spelen immers ook andere overwegingen mee”, aldus nog Fred Lens.

Behalve in Zwitserland en België is er voor de elektrische driewieler ook interesse van posterijen uit andere landen. Er zijn al bestellingen geplaatst vanuit Duitsland, Liechtenstein en Luxemburg. In Frankrijk, Zweden en Noorwegen wordt de elektroroller getest.