Lommelse glasproducent duikt 14 miljoen in het rood

Ducatt, de Lommelse producent van superdun glas voor zonnepanelen, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 14 miljoen euro. Dat blijkt uit de zopas neergelegde jaarrekening van het bedrijf. Ducatt wist vorig jaar de omzet wel bijna te verdubbelen tot 26 miljoen euro.

De jaarrekening toont aan dat de financiële situatie van het bedrijf nog erg precair is. De rendabiliteit van het bedrijf verbetert wel gestaag: in 2013 werd er 24,6 miljoen verlies geleden, in 2014 was dat nog 17,6 miljoen. Het afgelopen boekjaar 2015 bedroeg het verlies 13,9 miljoen netto. Maar het blijft een groot tekort.

Lichtpunt is dat de omzet serieus is aangezwengeld. De omzet van 5,6 miljoen in 2013, steeg tot 14 miljoen in 2014 en verdubbelde vorig jaar bijna tot 26,1 miljoen euro.
In november vorig jaar stopten de ondernemers Noël Essers en Urbain Vandeurzen samen met de Limburgse investeringsmaatschappij LRM nog eens 9 miljoen euro vers geld in Ducatt. Essers en Vandeurzen werden op die manier samen meerderheidsaandeelhouder in het bedrijf.
In totaal is er nu al 83,5 miljoen in het hoogwaardige technologiebedrijf gepompt, waarvan 36 miljoen door LRM.

ducattDe zware verliezen van de afgelopen jaren hebben het eigen vermogen van het bedrijf bijna helemaal opgesoupeerd. Er blijft nog 5,1 miljoen euro aan eigen vermogen over.

“Makkelijk zal het niet zijn. Het blijft elke dag knokken”, zegt Lieven De Jonge, de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. “Maar toch behouden we ons volle vertrouwen. De jaarrekening van vorig jaar weerspiegelt nog nauwelijks de huidige toestand. Eind vorig jaar is samen met de vakbonden een kostenbesparingsplan uitgewerkt, met een looninlevering als sluitstuk daarvan. De effecten daarvan weerspiegelen zich uiteraard nog niet in de cijfers van vorig boekjaar. Zoals bekend zijn ook de banken akkoord gegaan met een schuldherschikking,” besluit hij hoopgevend.