Flanders’ DRIVE, het Vlaamse onderzoekscentrum voor de voertuigindustrie in Lommel, is gestart met een onderzoeksproject om de volgende generatie van elektrische voertuigen te kunnen produceren. Twaalf Vlaamse industriële partners, waaronder IMEC, Umicore en LMS, stellen hun ervaring en research ter beschikking om de kostprijs per kilometer, veiligheid, rijcomfort en de batterijduur van de elektrische voertuigen te verbeteren. Het project werd Electric Powertrain genoemd, en mag rekenen op financiële steun van Vlaams minister voor Innovatie, Ingrid Lieten.

De nieuwe technologie van Vlaamse bodem zal in een Range Rover Evoque worden gemonteerd. De eerste tests en demonstraties zijn gepland voor het najaar van 2012. “Om tot een grootschalige introductie van elektrische voertuigen te komen, dient men allereerst de consument te overtuigen van de voordelen van elektrisch rijden,” zegt Renilde Craps, Directeur van Flanders’ DRIVE. “Voertuigproducenten staan dus voor de uitdaging om elektrische voertuigen op de markt te brengen die beantwoorden aan hoge verwachtingen qua comfort, veiligheid, prestaties, enzovoort. Vandaar dat we voortdurend de technologie moeten verbeteren.”

“Deze aanpak, met inzet van Vlaamse technologie, opbouw van Vlaamse expertise en de integratie van deze troeven in Europese projecten, biedt voor onze partners unieke kansen om uit te groeien tot wereldspelers op de internationale markt van elektrische mobiliteit,” besluit Minister van Innovatie Lieten.