De kans dat investeerders in de filmstudio Corsan van Paul Breuls ooit hun geld zullen terugkrijgen, wordt door experts heel onwaarschijnlijk genoemd. De zakenman uit Leopoldsburg heeft zijn wagens moeten inleveren en de elektriciteit in zijn kantoor werd afgesloten. Het personeel van Corsan is niet meer betaald, waardoor een faillissement onafwendbaar lijkt.

Video, movie, cinema concept. Retro camera, reels, clapperboardEven recapituleren. Zo’n 1.200 zelfstandigen, ondernemers en vermogenden zouden samen voor ongeveer 200 miljoen euro geïnvesteerd hebben in de filmproducties van Corsan. Ze kregen daarvoor van de fiscus een belastingvoordeel van 150% in het kader van de zogenaamde Tax Shelter. Maar omdat Corsan, en meer specifiek zaakvoerder Paul Breuls en zijn echtgenote Marie-Louise Vanthilt van fraude worden verdacht, wil de fiscus geen attesten afleveren. Hierdoor dus ook geen belastingaftrek. Het geld zijn ze dus kwijt.

Intussen begint het te druppelen in de onweerswolken boven Corsan. Als verdere betalingen uitblijven, moeten de boeken neergelegd worden. De doorstart die Breuls wou maken, lijkt geen optie meer. Steeds meer tegenstanders roeren zich. “Corsan is het Lernout & Hauspie van het witte doek,” zegt een advocaat in De Morgen. “Met dat verschil dat Paul Breuls van meet af aan de opzet had om te bedriegen.”

Wordt ongetwijfeld spoedig vervolgd…