Vergeet Poire Williams. Voortaan kan u met Limburg Finest twee eau de vies van eigen gouw schenken. De Lommelse initiatiefnemer Patrick Proth van Beacon Spirits lanceerde zopas met de Schone van Boskoop en De Durondeau twee smaken: appel en peer. Het product is op en top Limburgs: fruit geplukt in Haspengouw, gedistilleerd in ’t Stookkot in Stevoort en op de markt gebracht door een Lommelaar.

Patrick Proth kreeg de smaak te pakken tijdens zijn Syntra-opleiding voor distillateur. “De docent heeft met zijn passie mijn interesse voor fruitdistillaten aangewakkerd. Als Limburger deed het me pijn dat de fruitsector met zoveel tegenslagen als de Ruslandboycot en lagere prijzen af te rekenen kreeg. Ik wou wat doen voor dit stuk Limburgs erfgoed en ben zo op het idee gekomen. Na de samenwerking met fruitboeren PiPo uit Sint-Truiden en PJ Fruit uit Stevoort, en met ’t Stookkot, is dit het resultaat.”

In een eerste fase zijn er 300 flessen gemaakt. “Goed voor bijna twee ton verwerkt fruit of zes tot acht kilogram per fles,” klinkt het. Het verschil met jenever bestaat er kortweg uit dat hier enkel met fruit en niet met graan gewerkt wordt. Een fles kost 39,50 euro. In ruil krijgt u 50 cl eau de vie met een alcoholpercentage van 43 %.

“Binnenkort hopen we de koppen met meerdere fruitboeren uit de streek samen te steken, want wij willen exponentieel groeien”, aldus een ambitieuze Proth. “Wij richten ons op de liefhebber van fruitdistillaten – the next big thing – en tot iedereen die een greintje Limburggevoel in zich meedraagt.”