Als de overheid het systeem van de ‘witte kassa’ wil invoeren, wordt volgens de auditeur bij de Raad van State het gelijkheidsbeginsel geschonden. De raadgever vindt dat de Raad best de nieuwe wet vernietigt. De uitspraak is een overwinning voor Horeca Limburg, dat de klacht indiende met de hulp van Monard Law, het Hasseltse advocatenkantoor van Erik Monard.

kassa horecaHet struikelblok is de zogenaamde 10-procentregel. Die bepaalt dat de witte kassa nodig is voor horecabedrijven die minstens 10 procent van hun omzet uit maaltijden halen. Volgens de btw-administratie serveren deze zaken ‘regelmatig’ maaltijden. Maar Horeca Limburg, en dus ook de auditeur, vinden die omschrijving veel te onduidelijk. Het zou immers betekenen dat iemand die 9 procent uit voeding haalt geen kassa moet hebben en iemand met 10 procent wel. In de praktijk een erg vaag criterium, aldus de horecazaken.

De theorie van de schending van het gelijkheidsbeginsel en machtsoverschrijding werd uitgewerkt door Monard Law. “De auditeur volgde onze argumentatie,” zegt Karen Braeckmans, CEO van Monard Law. “We gaan er van uit dat de Raad van state het advies van de auditeur zal volgen in een verkorte procedure.”