Ondernemingen kunnen via het Baekelandfonds een aanzienlijke subsidie krijgen als zij een onderzoeker inschakelen om een doctoraat uit te voeren. In totaal gaat het om een tussenkomst van al vlug 300.000 euro. “We stellen echter vast dat er tussen de 31 goedgekeurde projecten geen enkele Limburgse kmo te bespeuren valt”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg.

In 2016 kon alleen (het grote) Melexis als Limburgs bedrijf een subsidie voor een doctorandus afdwingen. “Het aantal in onze provincie moet omhoog”, aldus Lodewyckx. “Jaarlijks zou Limburg toch 4 tot 5 bedrijven moeten aanleveren als gegadigde voor het Baekelandfonds. Wij zullen de kmo’s persoonlijk benaderen om hen op de mogelijkheden te wijzen om samen met een universiteit een doctoraatsonderzoek op te starten. Met de Universiteit Hasselt als het kan, met een andere Vlaamse universiteit als het moet. De interesse vanwege bedrijven neemt jaar na jaar toe, Limburg mag de boot niet missen.”

Om in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet het onderzoek een economische finaliteit hebben en een duidelijke meerwaarde bieden voor het betrokken bedrijf. Het projectvoorstel moet bovendien een wetenschappelijke uitdaging bieden voor de onderzoeker.