Voor de eerste keer in zes jaar is de verre export vanuit Limburg gedaald. De waarden van de goederen die verscheept werden, liep in 2016 met 15 procent terug. Eén van de oorzaken is het protectionisme dat in moslimlanden als Saoudi-Arabië, Algerije en Egypte is verstrengd. Dat weet Voka Limburg.

De verre export kan worden gemeten aan de ‘certificaten van oorsprong’ die Voka uitreikt. In 2016 hadden ze een waarde van 810 miljoen euro, wat een terugval is met 15 procent. Het aantal zendingen daalde eveneens, met 2,75 procent. “Dat de waarde sterker daalt dan het aantal, wijst op een verlies van rentabiliteit”, aldus gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

De achteruitgang van de verre export is belangrijk aangezien Limburg zowat 70 procent van de geproduceerde goederen uitvoert. Een reden wordt gevonden in de rangschikking per land. De sterke terugval van landen als Saoudi-Arabië, Algerije en Egypte valt op. “Allicht door de protectionistische maatregelen die ze hebben genomen”, stelt Leten. “Hun procedures zijn verstrengd, waardoor exporteren voor ons veel complexer is geworden.” Landen die wel in de lift zitten zijn China (steviger op plaats 1), Turkije (naar plaats 3) en de VS. “Al weten we niet wat daar de effecten zullen zijn van het protectionisme dat president Trump aankondigt”, besluit Johann Leten.