dronematrixDronematrix, een jong bedrijf uit Hasselt dat werd opgericht door Frank Vanwelkenhuyzen, heeft als alleerste ter wereld een drone uitgerust met een camerasysteem dat 360 graden-videobeelden kan schieten en streamen. Hiermee is het mogelijk om muziekfestivals, sportwedstrijden en andere events, overal ter wereld live te bekijken alsof je er zelf bij bent. Zo kan je bijvoorbeeld een wielerwedstrijd vanuit de lucht volgen terwijl je alle hoeken van de weg in het vizier houdt.

Het systeem bestaat uit 6 camera’s die onder verschillende hoeken bij elkaar gemonteerd worden. Intelligente software naait als het ware de beelden aan elkaar, zodat een beeld ontstaat dat 360 graden de omgeving in kaart brengt. Op vraag van het evenementenbureua Spicymotion, heeft Dronematrix deze technologie nu bij een drone toegepast. “Je kan er een unieke ervaring mee creëren om alle events live te volgen,” zegt projectverantwoordelijke Bart Engelen. “Daarvoor heb je eigenlijk alleen een eenvoudig brilletje, houdertje voor je smartphone en de bijhorende app nodig. Je kunt er ook toeristische locaties virtueel mee bezoeken alsof je er midden instaat.”

Een straf kenmerk van Tythus, zoals de 360-drone heet, is dat de beelden en het geluid syncroon lopen. “Hiervoor hebben we samengewerkt met een hoogtechnologische partner uit China,” aldus nog Engelen. Dronematrix gaat de toepassing nu commercialiseren. Intussen wordt er samen met Spicymotion gewerkt aan nieuwe vormen om de drones in te zetten voor unieke beeldverslaggeving.