Om bedrijven die in de lift zitten een springplank te bieden om uit te groeien tot grote stabiele werkgevers, zullen er overal in Vlaanderen projecten worden opgezet. Een pilootprogramma in dat verband is Groei Analyse, dat in Limburg van start gaat onder de vleugels van Unizo. “Het is de bedoeling dat de 18 deelnemers aan dit traject vooral van mekaar leren hoe ze de valkuilen in het groeiproces kunnen vermijden,” zegt Joël Stockmans, de nationale Unizo-directeur die het project in Limburg heeft opgezet (foto). “We mikken op 300 bedrijven die binnen het jaar instappen om zich te laten begeleiden tot tot duurzame ondernemingen die voor tewerkstelling zorgen.”

joelstockmansEén van de deelnemers is Robin Bruninx van het energie-adviesbureau Encon uit Genk. “Het woord ‘zelfhulpgroep’ horen we niet graag, hoewel het perfect de lading dekt,” zegt Bruninx. “Met dit verschil dat wij niet meteen staan voor bedrijven in nood. De essentie is wel dat we veel van mekaar kunnen leren. Groeibedrijven komen specifieke problemen tegen. Denk maar aan personeelszaken, financiering, innovatie, bestuur, enzovoort. We willen van anderen horen hoe zijn dat allemaal te lijf zijn gegaan.”

Naast de ervaringsuitwisseling met lotgenoten, krijgen de groeibedrijven ook ondersteuning van experts. Zij moeten helpen bij het opstellen van een groei-actieplan, eventueel aangevuld met de installatie van een adviesraad per bedrijf.

Meer info via deze link.