Het is meer dan 10 jaar geleden dat de Limburgse bedrijven nog zo positief waren over de winstmarges die hen te wachten staan. Het sentiment over de ‘bottom line’ is meteen de belangrijkste indicator dat het goed gaat met onze economie. Dat, en nog veel meer, blijkt uit de bevraging Polsslag Ondernemend Limburg (POL) van VKW en Unizo Limburg.

Ruben-Lemmens-2-300x200De werkgeversorganisaties houden ieder kwartaal een enquête om peilen naar de verwachtingen van Limburgse ondernemers. De meeste recente POL (afgenomen in december 2016) wijst op groot optimisme. Het is 6 jaar geleden dat de algemene indicator nog zo hoog stond. De groothandel en productiebedrijven zij het meest positief. Het vertrouwen van de detailhandel en van de grote bedrijven (100-249 werknemers) was zelfs in 10 jaar nooit groter.

Het positivisme weerspiegelt zich in meerdere factoren. Zo stijgt de bezorgdheid om geschikt personeel te vinden voor het invullen van bijkomende vacatures. De verwachtingen over de stijging van de omzet en de export gaan in de goede richting. De kans om investeringen te doen blijft op hoog niveau, en de voorspelling van de winstmarges was in 10 jaar niet meer zo positief. Alle sectoren zien de toekomst rooskleurig: groothandel, productie, diensten, detailhandel en bouw. De grote bedrijven zijn doorgaans nog iets positiever dan de kleintjes.

“Het is duidelijk dat de loonmatiging werkt”, stelt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg. “Vooral onze grote, exportgerelateerde bedrijven krijgen meer ademruimte. Hierdoor creëren ze jobs en laten ze kleinere ondernemingen uit de buurt meeprofiteren.”

Bart Lodewyckx unizo honderdBart Lodewyckx van Unizo Limburg vult aan: “De cijfers bevestigen het gevoel dat we overhielden na de gesprekken met onze leden. De verwachtingen zijn heel positief, ook bij de ondernemingen met minder dan 20 werknemers. Het is nu kwestie van niet te verslappen en het sentiment ook daadwerkelijk om te zetten in goede prestaties.”