file-E3131-300x204VKW Limburg is tevreden dat minister Ben Weyts zopas in het Vlaams Parlement aangaf volgend jaar al concreet werk te maken van een aantal verbeteringen op de E313. Toch hekelt de werkgeversorganisatie het uitblijven van een fundamentele aanpak van de zware fileproblematiek op de E313. “Met stukjes en beetjes gaan we er niet geraken. Weyts moet niet rond de pot draaien en heel duidelijk zeggen dat de E313 naar 2 keer 3 rijstroken over de hele lengte zal worden verbreed,” stelt gedelegeerd bestuurder Ruben Lemmens.

De minister gaf in het parlement aan snel werk te willen maken van het weggedeelte tussen Ranst en Antwerpen, het knelpunt van de afrit in Beringen en de aanleg van de spitsstrook Lummen en Beringen. “Dat die absoluut noodzakelijk en dringend zijn staat buiten kijf,” stelt Johan Schildermans, manager Belangenverdediging bij VKW Limburg, “maar dit zal niet genoeg zijn om het probleem van de dagelijkse files op te lossen. We moeten durven vooruitkijken en een échte totaaloplossing uitwerken. Liever vandaag dan morgen.”

Om de economische schade tegen te gaan, pleit VKW Limburg zeer uitdrukkelijk voor 2×3 rijstroken tussen Limburg en Antwerpen over de volledige lengte.

“De minister zegt niet dat de verbreding van de volledige E313 er nooit zal komen, maar blijft rond de pot draaien,” vindt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg. “Al in 2009 bleek uit een studie van het Vlaams Verkeerscentrum dat een volwaardige autosnelweg van 2×3 rijstroken de enige fundamentele oplossing vormt voor de fileproblematiek waarmee Limburgse bedrijven en pendelaars dagelijks worden geconfronteerd. Hoog tijd dus om dit ook zwart op wit uit te tekenen, te plannen en uit te voeren.”

Ook voor de E314 vraagt VKW Limburg overigens een dringende en even ingrijpende aanpak.