Na meer dan 60 jaar ondernemen, komt binnenkort een einde aan het retailverhaal van elektrozaak Leco in Dilsen-Stokkem. Een verslechterde bereikbaarheid, concurrentie van e-commerce en ‘lokale veranderingen’ in het retaillandschap doen William Nijs besluiten om de winkel te sluiten. In augustus vorig jaar gebeurde al hetzelfde met de vestiging in Hasselt, die was overgenomen van Kemp.

In 1955 startte het familiebedrijf Leco als TV-fabrikant. Gedurende de jaren ’70 en ’80 veranderden de activiteiten naar detailhandel in TV’s en gebeurde een gevoelige uitbreiding naar audio, groot – en klein elektro, verlichting, huwelijkslijsten, cadeau- en keukenartikelen. “Met daarbij steeds een zware focus op onze eigen hersteldienst”, aldus Willem Nijs. “In de loop van de voorbije 62 jaar verschafte Leco werk aan meer dan 300 mensen in en rond Dilsen-Stokkem.”
 
Omwille van de lokale veranderingen in Leco’s achtertuin, de toegenomen internationale concurrentie via e-commerce en ook de verslechterde bereikbaar door veranderingen in het wegennet rondom de winkel, wordt het complex van 4000 m2 gesloten. “We hebben vastgesteld dat het creëren van waarde binnen ons bedrijf steeds minder lukte, en dat het huidige businessmodel naar de toekomst toe onhoudbaar werd”, zo verklaart Nijs de beslissing.
 
“Met veel plezier hebben we de voorbije jaren onze klanten bediend in Limburg en omstreken. Samen met onze leveranciers en partners bij Selexion hebben we de voorbije 60 jaar steeds getracht om te zorgen voor een zo goed mogelijke uitleg en service naar onze klanten toe. Ik wil dan ook duidelijk stellen dat het hier gaat om een vrijwillige keuze om onze activiteiten af te bouwen over de komende maanden. Wij willen, als jarenlange vaste waarde en als familiebedrijf, het verhaal van Leco in schoonheid afsluiten, zeker naar onze klanten en partners toe.”
 
Het bedrijf is op dit moment reeds, samen met haar sociaal secretariaat, op zoek naar een nieuwe job voor haar ervaren werknemers, en verwacht snel te starten met kortingen op alle producten in de winkel.