Hoe kan je het Limburgse ondernemerschap visueel tot uiting brengen? Dat was de opdracht die 19 kunstenaars van eigen bodem voor de kiezen kregen. Het resultaat is te zien op een expositie bij Voka Limburg.

Nog tot donderdag 31 mei is het Voka-hoofdkwartier de thuishaven van 19 unieke kunstwerken, die het ondernemerschap in de provincie tot leven brengen. “Voor deze bijzondere editie van Kunst in de Kamer zetten we niet één kunstenaar centraal, maar wel het thema ‘ondernemerschap’”, aldus gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “Dat is voor ons geen beroep, het is een attitude. Ondernemers zorgen ervoor dat dingen gerealiseerd worden, of dat nu zelfstandigen zijn of mensen in loondienst. Iedereen is ondernemer.”

Johann Leten was zelf alvast een inspiratiebron voor één van de kunstenaars. Zijn beeltenis prijkt immers op een dollarbiljet dat voorkomt in een kunstwerk van Philippe Lebeau. “Voka betekent voor mij ‘ondernemen’, maar ondernemen is ook geld verdienen. Het meest symbolische geldbiljet is de dollar en Johann Leten is al jaren één van de meest markante figuren bij Voka Limburg. Vandaar het ludieke détail”, verklaart de kunstenaar.