De buis, die Voka Limburg bij Keramo (Paul Kumpen) had besteld om naar de regering te sturen, mag terug de kast in. Al was het nipt, want met een beoordeling van 5/10 hebben de ministers maar net een voldoende gehaald bij de beoordeling van hun politieke werk. “Onze scorekaart die het beleid van onze regeringen beoordeelt, blijft steken op 5 op 10”, aldus Wanten. “Vooral het feit dat er geen vooruitgang is geboekt in grote mobiliteitsdossiers, vinden we ergerlijk.”

Voka Limburg bundelde vier jaar geleden tien ondernemersprioriteiten in de Applausmeter. Elk jaar wordt er een evaluatie van de vorderingen gemaakt. “Vandaag hebben de politici vijf van die prioriteiten gerealiseerd, weet Wanten. “De status van ontwrichte zone, de ontwikkeling van de Ford-terreinen en de opwaardering van het technisch onderwijs konden we al afvinken. Daar komen nu de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen bij en de verhoging van de participatie in het hoger onderwijs. We zijn dus aan vijf op tien. Niet om over naar huis te schrijven…”

Ook deze keer is mobiliteit het belangrijkste pijnpunt in de Applausmeter. “Het is niet voor niets het thema waar de Limburgers het minst tevreden over zijn”, aldus de voorzitter. “De Noord-Zuidverbinding is terug naar af, en ons geduld is al een tijdje op. Het Spartacus-project is niet in een stroomversnelling terecht gekomen en de spoordossiers evenmin. Op dat vak: een dikke buis.”
Ander onopgeloste problemen zijn onder meer de krapte op de arbeidsmarkt, de zware belastingdruk op de loonkost en het uitblijven van gelijkmatige overheidsinvesteringen in Limburg.

Francis Wanten besluit: “Ook dit jaar zien we een vooruitgang in het regeringswerk. Deze is weliswaar klein, maar nog altijd beter dan stilstaan. We roepen onze politici op om het komende jaar goed gebruik te maken van álle 365 dagen. Dat is nodig om van ons nog een A-attest te krijgen. De mooie woorden mogen onze politici houden tot vlak voor de verkiezingen. De daden, die willen we vanaf nu iedere dag in de krant (en op Made in Limburg…) zien staan. Het is 5 voor 12. Het is nu of nooit. Het is erop of eronder. Geen excuses meer mogelijk!”