Minister van Economie Kris Peeters roept de Europese Commissie op om de crisis in de staalsector bij hoogdringendheid aan te pakken. “In België zijn 25.000 rechtstreekse en onrechtstreekse jobs in het geding: Arcelor Mittal in Gent en Aperam in Genk stellen ongeveer 6.400 mensen tewerk. In Luik gaat het momenteel om ongeveer 1.300 jobs. De Europese Unie kán en mág niet toelaten dat onze staalsector ten onder dreigt te gaan, en dat bijgevolg duizenden jobs verloren gaan,” zegt Peeters.

peeters bij Ford“De Europese staalindustrie is het slachtoffer van wereldwijde overcapaciteit en oneerlijke handelspraktijken,” legt de minister uit. “De staalprijs lijkt hierdoor te zakken tot het crisisniveau van 2009. Bovendien is de staalsector een zeer energie-intensieve sector, wat een bijkomende uitdaging betekent. Concreet betekent dit dat de Europese Commissie snel de nodige anti-dumping maatregelen moet nemen. De invoer van koudgewalst vlakstaal uit Rusland en China, wat ondermeer in de auto-industrie wordt gebruikt, moet daarom worden aangepakt.”

Voorts dringt Peeters (samen met zijn collega’s in 5 andere landen) aan op een onderzoek naar de invoer van warmgewalste producten uit China. “Gezien het enorme belang van warmgewalste platte producten voor de Europese staalindustrie, vragen we dat de Europese Commissie de dumpingpraktijken onderzoekt, en indien bewezen, er ook hier beschermende maatregelen worden uitgewerkt.”

En Peeters besluit: “We mogen niet wachten tot de oneerlijke handelspraktijken en het energievraagstuk onomkeerbare gevolgen hebben. De Europese Commissie moet onmiddellijk actie ondernemen.”