subsidie

Bestaan er subsidies voor mijn project ?

Dit is één van de meest gestelde vragen aan het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Elk jaar zet VLAIO meer dan 500 miljoen euro aan subsidies in voor de versterking van het economisch weefsel en duurzame tewerkstelling. Dit gebeurt o.a. via rechtstreekse steun aan ondernemingen met de subsidies kmo-portefeuille en de kmo-groeisubsidie.

Kmo-portefeuille: steun voor opleiding en advies

Via de kmo-portefeuille kunnen KMO’s subsidies bekomen voor de ondersteuning van hun professionalisering. De steun kan worden verkregen bij de aankoop van ondernemerschapsbevorderende diensten die worden verleend door geregistreerde dienstverleners. Kleine ondernemingen kunnen zo tot 40% subsidie bekomen, met een maximum van 10.000 euro op jaarbasis. Middelgrote ondernemingen krijgen 30% subsidie met een maximum van 15.000 euro op jaarbasis.

Kmo-groeisubsidie: ondersteuning voor uw strategische groeisprong

De kmo-groeisubsidie wil bij KMO’s de ontbrekende strategische kennis subsidiëren die nodig is voor het opstellen van een nieuwe groeistrategie bij een kantelmoment, zoals een transformatie-, innovatie- of internationaliseringstraject. De subsidie bedraagt 50% voor het inkopen van extern strategisch advies en/of 50% van de loonkost bij het aanwerven van een strategisch medewerker. Het steunplafond per advies of aanwerving bedraagt 25.000 euro. Per kalenderjaar kan per KMO tot 50.000 euro subsidie worden bekomen.

Subsidiedatabank

In de Subsidiedatabank vindt u informatie over de belangrijkste steunmaatregelen van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese overheden. Niet alleen subsidies vindt u hier terug maar ook andere financieringsmogelijkheden en fiscale voordelen zijn in deze databank opgenomen.

Te veel informatie? Via verschillende filters (thema, sector, enz..) kunt u een selectie maken op maat van uw project. U heeft geen tijd om te zoeken? Voor verschillende thema’s (investeren, starten, innovatie, enz..) zijn er kant-en-klare Subsidiegidsen met een overzicht van de belangrijkste steunmaatregelen.

U kunt deze Subsidiegidsen hier downloaden. Zo hebt u steeds de meest actuele informatie.

Wilt u maandelijks geïnformeerd worden over wijzigingen en nieuwe maatregelen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief Subsidiedatabank. U kunt zich ook abonneren op de rssfeed. Zo blijft u continu op de hoogte van alle aanpassingen in de subsidiedatabank: www.vlaio.be/newsletter/subscribe/subsidiedatabank