Opmerkelijk toch. Voetbalclub KRC Genk heeft vorig jaar 28 miljoen euro winst geboekt op een totaal aan opbrengsten van bijna 67 miljoen euro. Als de club een bedrijf zou zijn, waar zou het dan staan tussen de Limburgse ondernemingen?

Voor een goed begrip, KRC Genk werkt als een bedrijf, maar heeft het statuut van een vzw. De club heeft er ooit aan gedacht om het statuut van een naamloze vennootschap aan te nemen, maar heeft daar nu van afgezien, omdat het geen winstgedreven organisatie wil zijn.

Had de club dat toch gedaan, dan zou Racing helemaal niet misstaan tussen alle andere Limburgse bedrijven. De omzet van KRC Genk kwam vorig jaar uit op een goede 35 miljoen euro. Daarmee zou de club meteen op stek 178 van de Limburgse top 500 uitkomen. Dat leert ons alvast de de jongste versie van het naslagwerk Top 500 van VKW Limburg.

Met de winsten uit de transfers en andere financiële opbrengsten erbij, komt het totaal aan opbrengsten zelfs uit op 66,7 miljoen euro. Gezien transfers een wezenlijk deel uitmaken van het beleid van een voetbalclub, mogen we dat getal eigenlijk als omzet aanschouwen. In dat geval zou Racing Genk net niet de top 100 induiken (101). Op vlak van nettowinst hoort de club zelfs bij de top zes, en nestelt het zich tussen ‘grote dozen’ en multinationals. Maar dat kan volgend jaar alweer anders zijn… De top 6 qua winst ziet er zo uit:

1. Tessenderlo Chemie (111 miljoen euro)
2. Infrax (53,7 miljoen)
3. Neste Oil (44,8 miljoen euro)
4. Heraeus Electro-Nite (32,2 miljoen)
5. Borealis (28,7 milljoen euro)
6. KRC GENK (28,0 miljoen euro)