De Zonhovense drankenproducent Konings heeft de fruitsapfabriek van PepsiCo in het Engelse Boxford overgenomen. Het gaat om de gebouwen, installaties en het personeel. De merknamen (met Copella en Trop50 als meest bekende) blijven eigendom van PepsiCo.

Het verhaal van de overname in Groot-Brittannië vertoont grote parallellen met die van Looza in 2011. Toen kocht Konings de bekende fruitsapproducent in Borgloon ook van Pepsico, terwijl het merk eigendom bleef van de Amerikaanse multinational. Meer nog: net zoals Looza, was ook de Britse fruitsapfabriek eerder nog in handen van Tropicana, dat in 1999 door PepsiCo werd overgenomen.

copellaVoor Konings, dat momenteel al 80% van de omzet in het buitenland realiseert, is het na de sappenfabriek van Hero in Breda, de tweede productievestiging over de grenzen. “Het is goed om aanwezig te zijn in een land dat voor een kwart van onze omzet staat,” zegt CEO Dirk Maris. “We waren daar al langer aan het kijken naar opportuniteiten.”

De fruitsapfabriek in Boxford werd opgericht in jaren ‘30. De jaarlijkse productie bedraagt zo’n 40 miljoen liter. Het bedrijf telt zo’n 100 medewerkers. Voor Konings zelf werken nu 350 mensen. Vorig jaar werd een groepsomzet van zo’n 110 miljoen euro gehaald.