Er is al veel gepalaverd over de kloof die er heerst tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Studenten lijken wel marsmannetjes als ze, na jaren op de schoolbanken, de wondere wereld van het geld verdienen binnentreden. Anderzijds zijn goede, jonge werknemers die direct inzetbaar zijn, redelijk uniek, en dus gegeerd wild op de arbeidsmarkt.

corda hackaton1Twee uitgangspunten die het telecombedrijf Mobile Vikings en de beheerders van hun thuisbasis Corda Campus in Hasselt, op een idee bracht: de Hack-a-ton. “We hebben jongeren met interesse voor ICT uitgenodigd om een concreet project voor ons uit te werken,” vertelt Tom Claus van Mobile Vikings. “In kleine groepjes kregen ze 24 uur de tijd om een tool te programmeren die ervoor moet zorgen dat de bedrijven op de Corda Campus elkaar beter leren kennen en samenwerken.” Andere bedrijven, zoals Nascom in Genk en Microsoft sprongen mee op de kar, en vaardigen medewerkers af om de studenten met hun praktijkervaring bij te staan. Microsoft leverde ook gratis materialen.

corda hackaton2“Op deze manier hebben de studenten op heel korte tijd enorm veel van elkaar en van de professionals kunnen leren,” zegt Wouter Walgraeve van Nascom. “Sommigen hebben hier meer geleerd op 24 uur dan op een heel jaar in de klas. Bovendien hebben ze enkele dynamische ICT-bedrijven in Limburg leren kennen. Anderzijds hebben wij als bedrijf enkele straffe kerels opgemerkt, die we zeker zullen volgen tot ze hun diploma op zak hebben.”

“Bovendien hebben we na die 24 uur eindproducten gezien die we met veel belangstelling verder zullen uitwerken,” zegt Karl Vankerckhoven van Corda Campus. “Omdat we de ICT-hotspot van Limburg willen worden, is het goed om de creatieve bedrijven die hier gevestigd zijn, samen te kunnen brengen en ze te helpen om ervaringen uit te wisselen.” Corda Campus en de deelnemende bedrijven willen nog veel meer van deze activiteiten op de kalender zetten.