Niet alle fruitbedrijven in Sint-Truiden verkopen de appelen of peren van eigen bodem. Enzafruit New Zealand is voor 100% in handen van de Australische buren, en heeft zich hier in Limburg verankerd om het fruit van het Oceanische continent in Europa te verhandelen. Met veel succes, want de Truiense verkooporganisatie zag vorig boekjaar de omzet met 30 procent toenemen. “In totaal bedraagt ons zakencijfer meer dan 50 miljoen euro,” zegt afgevaardigd bestuurder Tony Fisette. “De toename is vooral te wijten aan de appreciatie van de consument voor de appelsoort Jazz. Die wordt in de winter geteeld in Nieuw-Zeeland (waar de inwoners Kiwi’s worden genoemd) en in de zomer, voor een klein gedeelte, in Frankrijk en Zuid-Tirol. Wij zorgen vanuit Sint-Truiden voor transport, verpakking en verdeling.”

Of Enzafruit dan niet als een luis in de pels van de lokale handelaars wordt beschouwd? “Nee, het is toch niet omdat je in Genk woont dat je verplicht bent een Ford te kopen en geen BMW?,” stelt Tony Fisette. “Onze producten zijn tot 3 keer duurder dan lokale variëteiten, dus vormen we geen bedreiging. Onze duurdere appels trekken zelfs de lokale prijzen omhoog, dus voor hen is dat goed nieuws. We werken trouwens ook goed samen met de veilingen hier.”

Enzafruit verwacht de komende jaren nog te groeien. “Hoewel we 85% van onze appelen invoeren uit Nieuw-Zeeland, en daar ook telkens nieuwe variënteiten worden ontwikkeld, nemen ook onze Europese plantages toe. Hierdoor zal het volume, en dus ook onze omzet verder kunnen stijgen,” besluit de directeur.