De van origine semi-Limburgse bioscoopgroep Kinepolis wil de 13 bioscoopcomplexen van concurrent Utopolis overnemen. Op die manier zou Kinepolis Hasselt een zusje worden van Utopolis Lommel. Als de mededingingsauthoriteiten het licht op groen zetten. En dat is niet zeker.

Kinepolis heeft een principeakkoord bereikt met de eigenaars van het Luxemburgse Utopolis over een volledige overname. Behalve de vier Belgische bioscoopzalen (Lommel, Aarschot, Mechelen en Turnhout) beschikt Utopolis over drie zalen in het Groot-Hertogdom Luxemburg, vijf in Nederland en één Frankrijk.

kinepolisDe bioscoopgroep Kinepolis, met historisch deels Limburgse roots, ontstond in 1997 toen de families Bert uit Harelbeke en Claeys uit Hasselt hun bioscopen tot één groep samenvoegden. De familie Claeys stapte in 2006 uit Kinepolis. Bij de geboorte kreeg de nagelnieuwe groep wel beperkingen opgelegd om geen al te overheersende positie in ons land te verkrijgen. Tien jaar later vroeg en verkreeg Kinepolis de opheffing van die beperkingen van de Raad voor Mededinging. Maar een aantal bioscoopgroepen, UCG, Utopolis en de Federatie van Cinema’s van België, gingen meteen in beroep. Het Hof van Beroep gaf de klagers gelijk, en Kinepolis moest weer aan de leiband. Eén van de klagers van toen – Utopolis – komt nu dus zelf in het vizier van Kinepolis. De vraag is dan ook of de Belgische Raad voor Mededinging de voorgenomen overname zomaar zal goedkeuren. Mogelijk zal Kinepolis verplicht worden om een aantal Belgische bioscoopzalen (eigen bioscoopzalen of de vier van Utopolis in ons land) van de hand te doen. Het is dus best mogelijk dat Utopolis Lommel maar even het zusje wordt van Kinepolis Hasselt.