Roomijsfabrikant IJsboerke produceert binnenkort al zijn kinderijsjes met tagatose, de natuurlijke zoetstof die gemaakt wordt door Damhert in Heusden-Zolder. Ook het ijsjesgamma ‘icy light’ wordt voortaan met hetzelfde product gezoet. De ontwikkeling heeft 2 jaar in beslag genomen. “Van testpanels kregen we zeer goede reacties. Nu is het afwachten wat de consument ervan vindt”, zegt Peter Janssen van IJsboerke.

“Twee jaar geleden zijn we gestart met de zoektocht naar manieren onze kinderijsjes gezonder te maken”, aldus Janssen. “Er waren bovendien enkele uitdagingen voor het optimaliseren van ons light-gamma. Het antwoord lag bij de Limburgse firma Damhert, waar al langer wordt gefocust op innovatieve, gezonde voeding.”

Zo sloot IJsboerke een deal met Grete Remen van Damhert over het gebruik van tagatose, een natuurlijke zoetstof die exclusief door het Limburgse bedrijf wordt gemaakt en verdeeld. Damhert heeft zelf al 45 eigen producten waarin tagatose wordt gebruikt zoals chocolade, koekjes en ketchup. IJsboerke is hun eerste externe partner voor deze natuurlijke zoetstof.

Vanaf mei worden alle kinderijsjes met tagatose gemaakt. Het gaat onder meer om de producten die in licentie voor Studio 100 geproduceerd worden, zaals ijsjes met figuren als Maya de Bij, Plop, Bumba en K3. CEO Hans Bourlon van Studio 100 is enthousiast: “We streven in al onze producten naar een kwaliteitsniveau dat gezonder is dan de Europese regels voorschrijven. We denken dat IJsboerke hiermee toonaangevend werk verricht. We hopen dat onze andere partners daar in volgen.”

P.H.