Climatrix, het bedrijf van Kim Vaessen uit Dilsen-Stokkem, pakt uit met een innovatief product. Er werd een tool ontworpen waarmee het warmteverlies in iedere kamer eenvoudig kan gemeten worden. Het instrument is het enige in België dat een officieel stavingsstuk oplevert voor de EPB-verslaggeving.

Sinds 2018 moet iedere nieuwbouwwoning in Vlaanderen voldoen aan de E40-norm. Als eigenaar is het niet gemakkelijk om te weten of je huis aan alle regels voldoet om dit te halen. Er moet immers met diverse factoren rekening gehouden worden, zoals de gebruikte isolatiematerialen, vloerverwarming of wandverwarming. Al deze parameters zijn verwerkt in het programma Clima-Calcul. “Het grote voordeel is dat je door juist te meten 4 tot zelfs 6 punten lager kunt uitkomen om je E-peil te berekenen”, zegt Kim Vaessen van Climatrix. “Dat bespaart heel wat kosten, want om het E-peil met 1 punt te doen zakken, moet je rekenen op een investering van ongeveer 700 euro…”

“Deze service bieden we voortaan aan bij onze klanten en installatiebedrijven. Clima-Calcul is namelijk één van de weinige tools die berekeningen maakt volgens de EN12831-norm en waarvan het rapport geldt als officieel stavingsstuk voor de EPB-verslaggever”, aldus nog Kim Vaessen. “Het voordeel van Clima-Calcul is dat je zelf de EPB-aanvraag heel gedetailleerd kunt invullen en daarmee kunt aantonen dat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Hierdoor daalt je E-peil en dus ook de investeringskost.”

De tool kan ook door installateurs gebruikt worden, omdat ze met het apparaat het warmteverlies in iedere kamer kunnen berekenen en zo perfect de vloerverwarming kunnen installeren. Met als gevolg een ververhoogd comfort en efficënt energieverbruik voor de eindklant.