Na Cegeka en Melexis is nu de derde genomineerde voor Limburgse Ondernemer van het Jaar bekendgemaakt: P&V Elektrotechniek, de onderneming die met CEO Joris Vrancken het pensioen van stichter Ghislain Vanherle probleemloos wist te verteren…

De specialist in elektrische schakelborden P&V Elektrotechniek heeft de voorbije jaren een opmerkelijke ommekeer gerealiseerd. Onder impuls van de nieuwe aandeelhouder en topman Joris Vrancken knoopte P&V Elektrotechniek terug aan met groei en verhoogde het rendabiliteit. “We durven weer aan expansie denken”, aldus Joris Vrancken.

Toen Joris Vrancken P&V Elektrotechniek na een turbulent opvolgingsavontuur overnam, bevond het bedrijf zich in slechte staat. “Ook al heeft P&V in zijn dertigjarig bestaan nooit verlies geboekt en kwam het bedrijf zonder kleerscheuren door de crisis, toch was de rendabiliteit tot een dieptepunt gedaald”, herinnert Joris Vrancken zich. Het bedrijf werd gesaneerd en sindsdien groeien de omzet (van 27 tot 33,5 miljoen), de rendabiliteit en het personeelsbestand (van 160 naar 200).

Joris Vrancken, die in 2014 als externe CEO werd binnengehaald door de toenmalige aandeelhouder, nam het bedrijf in 2015 over. Daarmee kwam een droom uit voor de topmanager die na managementfuncties en opdrachten bij Alupa in Genk en ANL Plastics in Wellen, al lang zelf ondernemer wilde worden. Vandaag is hij de enige aandeelhouder.

Verdubbelen
Voor de komende drie jaar heeft P&V Elektrotechniek een ambitieuze groeistrategie uitgetekend die tegen 2022 moet leiden tot een omzet van 60 miljoen euro. Daartoe wil P&V onder meer zijn vleugels uitslaan tot in Wallonië, West- en Oost-Vlaanderen en Nederland. “Als je in Wallonië in aanmerking wil komen voor overheidsopdrachten, moet je daar een satelliet hebben”, aldus Joris Vrancken. “Hetzelfde in Oost- en West-Vlaanderen. Een West-Vlaamse machinebouwer komt niet elke dag naar Limburg, die moet ter plaatse geholpen worden.”

Tegelijk blijft P&V een stevig in Limburg verankerd bedrijf. In die zin moet ook de joint venture met een Pools bedrijf gezien worden. “Dat maakt het mogelijk om projecten binnen te halen die anders niet haalbaar zijn.” Naast de verbetering van de interne efficiëntie en de geografische uitbreiding wil P&V de komende jaren ook inzetten op service.