Het vakblad CFO Magazine en Belfius hebben de genomineerden bekendgemaakt voor Best Finance Team of the Year. Daarbij ook één Limburgs bedrijf: JBC.

Deze onderscheiding, zowat de hoogste in het vakgebied, gaat naar finance-departementen die “door hun focus op efficiëntie, effectiviteit en innovatie het management van het bedrijf betere inzichten en ondersteuning geven in het nemen van strategische beslissingen”, aldus CFO Magazine. “Een degelijk financieel management is immers van cruciaal belang om de competitiviteit van de organisatie te garanderen en de juiste (des)investeringsbeslissingen te kunnen nemen.”

Nog volgens het blad wordt de omgeving waarin het financieel departement zijn taken moet invullen, steeds complexer: meer wetgeving en compliancevereisten, grotere (interne) vraag naar informatie en analyses, gebruik van nieuwe technologie, enzovoort. “Dit alles maakt dat een finance-team niet langer bestaat uit een alwetende financieel directeur en enkele op de uitvoering gefocuste medewerkers, maar dat finance een 100 procent teamgebeuren is geworden”, vindt de organisatie.

JBC behoort zeker tot de kanshebbers. Het bedrijf heeft een ijzersterk finance-departement, onder leiding van CFO Mark Govaerts (foto). Hij bekleedde bij bedrijven als BASF en Van Gansewinkel diverse financiële directiefuncties in binnen- en buitenland. Nadien liep hij toevallig oud-studiegenoot Bart Claes tegen het lijf, die hem prompt een aanbod deed om op 2 minuten rijden van zijn woonplaats voor JBC te komen werken. De nieuwe inzichten hebben intussen al geleid tot mooie projecten. Zo werd onlangs de overname van Mayerline door het finance-team succesvol begeleid.