Zet uw Truiense vertaalknop aan en zeg: “Uw banden moet ge kopen in een bandenwinkel”. Het is één van de veel geciteerde uitspraken uit de bejubelde film Rundskop. Maar geldt hetzelfde ook voor foto’s? Waar in het verleden iedereen zijn filmpjes liet ontwikkelen in de plaatselijke fotozaak, heeft de opkomst van de digitale fotografie deze stap overbodig gemaakt… Vandaar dat fotowinkels het over een andere boeg moeten gooien. Zoals Foto Robyns, in… jawel, Sint-Truiden.

“Onze meerwaarde zit nu vooral in het professionele advies dat we mensen kunnen geven bij de aankoop van een toestel,” zegt Frank Deltour van Foto Robyns. “Ook de naservice wordt steeds belangrijker. Precies door het persoonlijke contact met de klanten kunnen wij nog het verschil maken. En dit al 60 jaar lang, want die verjaardag vieren we dit jaar.”

Fabrikanten van toestellen beseffen intussen maar al te goed dat gespecialiseerde vakmannen zeldzamer worden. De verkoop van de betere apparaten, waarbij een woordje uitleg de doorslag geeft, laten merken als Canon dan ook over aan een selecte club van handelaars. “Zo zijn we als enige winkel in Limburg geselecteerd om het nieuwe topmodel van Canon, de Eos-1D X, te mogen verkopen. Dit is een privilege van amper 12 winkels in het hele land. We zijn er best fier op.”