Yama-uchi, een Japans bedrijf dat al bijna 30 jaar gevestigd is naast de Grote Ring van Hasselt, gaat 2,5 miljoen euro investeren in extra capaciteit. De spuitgieterij, die kleine kunststof onderdelen maakt voor onder meer Panasonic Batteries (Tessenderlo) en Yazaki (Opglabbeek), zal hiervoor 10 extra medewerkers aanwerven.

U bent er ongetwijfeld al tientallen keren langsgereden, maar toch weet u allicht niet wie Yamauchi is of waar het ligt, laat staat wat ze er precies doen. Toch is de onderneming, die zich achter de Renault-garage Paesmans bevindt, intussen een gevestigde waarde in de stad. De multinational kwam naar Hasselt nadat huidig Managing Director Takao Yamauchi, die de vierde generatie van het familiebedrijf vertegenwoordigt, hier als student te gast was door de jumelage tussen Hasselt en de Japanse stad Itami. Dit resulteerde in een productie-vestiging in 1988. Er staan tientallen machines opgesteld die kleine onderdelen maken voor de batterijsector, automobielnijverheid en weldra ook voor huishoudtoestellen, printers, enzovoort. Momenteel werken er 31 mensen, waarvan slechts 3 in de sterk geautomatiseerde productie.

Zij krijgen er weldra 10 collega’s bij. Door de goede resultaten van de grootste klant Panasonic, is Yamauchi aan uitbreiding toe. Er wordt 700 m2 bijgebouwd aan de zijde van de Diepenbekerweg. De capaciteit verhoogt hierdoor met 30%. In totaal is het project goed voor een investering van 2,5 miljoen euro.

Het Limburgse provinciebestuur (gedeputeerde Erik Gerits), het stadsbestuur van Hasselt (schepen Tom Vandeput) en Voka Limburg (gedelegeerd bestuurder Johann Leten) hadden allemaal hun verdienste in de totstandkoming van de uitbreiding. Zij werden bij de bekendmaking van de plannen persoonlijk bedankt door Takao Yamauchi en plantmanager Rudi Vermeulen.