Het personeel van de autofabriek NedCar in Born heeft dinsdag van de Japanse Mitsubishi-directie te horen gekregen dat er niet wordt teruggekomen op de beslissing om het bedrijf volledig te sluiten. De Japanners hebben wel beloofd om maximale medewerking te verlenen aan de zoektocht naar een overnemer. Vrijdag wordt er alvast gestaakt bij NedCar.

Enkele Japanse toplui van Mitsubishi waren dinsdag naar Nederlands-Limburg gekomen om aan de vakbonden en de strategische commissie van de ondernemingsraad de beslissing tot sluiting toe te lichten. “Daarbij werd vooral verwezen naar de economische crisis en de onzekerheid van de Europese automarkt”, vertelt Frank Stevens van de Belgische vakbond ABVV. “Er kwamen veel verontschuldigingen, maar anderzijds werd het ook duidelijk dat de beslissing niet zal worden teruggedraaid.”

Opel Antwerpen
De Japanners toonden zich wel bereid om mee te zoeken naar een overnemer voor de autofabriek. BMW, dat extra productiecapaciteit zoekt voor de Mini, is een veel geciteerde naam in het geruchtencircuit. “We hadden de indruk dat de Japanners oprecht hebben geluisterd naar onze vragen, en wel degelijk zullen trachten om zoveel mogelijk banen te redden bij een doorverkoop”, vult Jos Machiels, de NedCar-afgevaardigde van ACV-Metea aan. “Ze willen het bedrijf verkopen voor een symbolische euro, maar zo simpel is dat in de praktijk niet. Overnemers zullen ook zwaar moeten investeren. Daarom vrezen we een scenario zoals bij Opel Antwerpen, dat ondanks alle goede bedoelingen op niets is uitgedraaid.”

Frank Stevens pikt in: “Er wordt enerzijds wel goede wil getoond, maar anderzijds ook duidelijk gesteld dat het binnen een jaar gedaan is. Overnemer of niet. Dat geeft de mensen een benauwd gevoel.”

Woensdag zit de bedrijfstop van NedCar samen met de Nederlandse overheid om kandidaat-kopers te zoeken en sociale maatregelen te bespreken. De werknemers mogen thuis blijven tot donderdag, en gaan vanaf vrijdag zelf in staking. “De actiebereidheid is erg groot,” aldus nog Stevens. “Er moet snel zekerheid komen over het geld voor het sociaal raamakkoord. We hopen dat daar vrijdag al groen licht voor komt.”