jan kriekels VIERDe vakbonden van de Diepenbeekse producent van verwarmingstoestellen Jaga, hebben een bemiddeling aangevraagd. Aanleiding is het feit dat er over vijf jaar bij Jaga zo’n 50 jobs zijn geschrapt, deels via natuurlijke afvloeiingen en deels via ontslag. CEO en flamboyant ondernemer Jan Kriekels blijft echter optimistisch: “Wij zijn met onze revolutionaire producten klaar voor de toekomst, maar wij botsen op de gespleten economie,” zegt hij desgevraagd in een gesprek met Het Belang van Limburg.

Maandagmiddag heeft de eerste bemiddelingspoging tussen vakbonden en directie van Jaga plaatsgevonden. Volgens de vakbonden is er bij Jaga een sluipende herstructurering aan de gang, maar weigert de directie daarbij de regels van het collectief ontslag (Wet Renault) te volgen. Zij vragen tekst en uitleg.

“Dit is geen herstructurering,” zegt Kriekels. “Wij verwachten in de komende jaren zelfs 20 tot 30 procent groei. Alleen moeten wij de taille van ons bedrijf aanpassen aan de huidige, serieuze dip in de verkoop. In 2011 haalden wij nog een omzet van 56 miljoen euro, vorig jaar was dat gezakt tot 44 miljoen euro. Dat is een daling met 20 procent. Maar in volume (aantal verkochte stuks) is de daling nog meer ingrijpend: van 24.500 stuks per maand naar 16.000 stuks. Dat is een daling met 35 procent. Dit is niet de eerste crisis die wij meemaken, maar eerder de tiende.”

Het hele interview met Jan Kriekels, een pagina lang, staat dinsdag in Het Belang van Limburg!