De economie in Limburg is er iets minder erg aan toe dan enkele maanden geleden nog werd gevreesd. De conjuncturele terugval, die voor dit jaareinde door Voka Limburg werd voorspeld, zal zich minder sterk manifesteren, zo blijkt uit nieuwe cijfers die donderdag gepresenteerd werden.

Een erg positief signaal is het hoge aantal starters. Als deze evolutie aanhoudt, zal 2016 een absoluut record opleveren. Daarnaast doet ook de bouwsector het niet slecht, met vooral een toename in het aantal vergunningen voor niet-residentiële nieuwbouw (bedrijfsgebouwen, etc.). De werkloosheid neemt verder af, vooral bij de mannen.Minder goed is het gesteld met de export, de automobielsector en het toerisme.

“Voorlopig houden de verschillende sectoren mekaar in stand, maar van een positieve conjunctuurimpuls kunnen we zeker niet spreken,” zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “De terugval manifesteert zich nu al meerdere maanden op rij, weliswaar met wisselende intensiteit. Maar, eind mei waren we nog negatiever ingesteld. We zijn dus op de goede weg, al kunnen de gevolgen van de Brexit en bijkomende stakingen de evolutie opnieuw de dieperik injagen.”