Als alles goed gaat, zal Kasteel Pietersheim in Lanaken volgend voorjaar open zijn voor horeca-activiteiten. De Nederlandse ondernemer Gerjan Schijlen, naar verluidt opgegroeid in Lanaken, wil de vraagprijs van bijna 1 miljoen euro op tafel leggen.

Kasteel Pietersheim kent een woelige historiek. Zowel in 2011 als in 2014 ging een exploitant, die huurde van de gemeente Lanaken, failliet. Daarna besliste het gemeentebestuur om het kasteel te koop te zetten. Met Gelderburg Estates, een vennootschap van IT-ondernemer Gerjan Schijlen, is er nu dus een koper opgedoken. Hij wil de vroegere functie van het kasteel behouden, met name de exploitatie van hotelkamers, een restaurant en brasserie. In maart 2017 zou, na een renovatieronde, de brasserie terug open moeten zijn.

De nieuwe eigenaar (er moeten wel nog een aantal administratieve formaliteiten worden vervuld) kent de nare ervaringen met de vorige exploitanten, maar dat schrikt hem niet af. Hij heeft Marc Bonnema, een landgenoot met ervaring in het opstarten en runnen van horecazaken, aangesteld als zaakvoerder van Kasteel Pietersheim. Om het rendement op te krikken zullen er ook culturele activiteiten in het etablissement op poten worden gezet.