robomould-amsMeer dan anderhalf jaar geleden mochten we bij AMS Robotics in Bilzen een wereldprimeur aanschouwen. Zaakvoerder Johan Potargent toonde toen hoe hij een matrijs op een robotarm had gemonteerd, en door de omwentelingen een hol object in kunststof kon maken. Vrijdag ontvangt AMS Robotics een delegatie van 120 internationale toppers uit 15 landen, die veel belangstelling tonen voor de uitvinding.

Johan Potargent zei begin 2015 dat met de nieuwe techniek toepassingen mogelijk zijn als de productie van speelgoed, bloempotten, lichtarmaturen, meubels en zelfs opslagtanks. Met het rotatiegieten, zoals dit proces wordt genoemd, kunnen dure en energie-intensieve alternatieven, zoals de vervaardiging in ovens, vermeden worden.

Momenteel staat de technologie helemaal op punt. Klant Plastigi (Herentals) gaat zelfs een nieuwe productielocatie openen, waar een aantal Robomoulds permanent zullen draaien. Vrijdag komt een delegatie van internationale bedrijven op bezoek bij AMS en bij Plastigi om de robots in werking te zien. Onder meer Total heeft sterke interesse in dit verhaal, aangezien er ook opslagtanks mee kunnen gemaakt worden.

“Deze samenwerking met Plastigi biedt ons een mooie kans om te diversifiëren naar nieuwe markten, gezien we tot nu vooral gefocust zijn op automotive applicaties,” stelt Johan Potargent. “Het doel is nu om elders in Europa, de VS en zelfs in China voet aan de grond te krijgen.”