“In België komen er nog drie nieuwe winkels van Ikea bij: in Bergen, Hasselt en een tweede voor Antwerpen.” Dat zegt Noël Wijsmans in een interview met De Morgen. Deze in eigen land vrijwel onbekende Belg is de global retail manager van Ikea en lid van het directiecomité van de multinational.

Ikea heeft zes vestigingen in België en 2.500 medewerkers. Vorig jaar realiseerde het Zweedse bedrijf hier een omzet van net geen 650 miljoen euro. Het komt zo aan een marktaandeel van 16,2 procent in de meubelsector. In een Ikea werken tussen de 350 en 450 vaste medewerkers. Dat betekent dat de drie bijkomende vestigingen ongeveer 1.200 arbeidsplaatsen creëren. Daarbovenop komen nog heel wat extra jobs in onderaanneming, zoals schoonmaak, transport en bewakingspersoneel.

Uitbreiding

Daarnaast investeert Ikea dit jaar 65 miljoen euro in de aanpassing en uitbreiding van de vestigingen in Wilrijk en Anderlecht. Daar komen ook ongeveer 100 jobs bij. Wanneer de nieuwe winkels hun deuren openen is moeilijk te voorspellen.

Belga