Houthalense uitvinding: digitaal interimcontract tekenen

Het was een probleem waar nog geen digitale oplossing voor bestond: om een arbeidscontract te officialiseren, moest een fysiek, papieren exemplaar worden bezorgd aan de medewerker, die het dan ondertekend aan zijn werkgever moest terugbezorgen. Een rompslomp waar In-Medio, een bedrijf uit Houthalen-Helchteren, nu een einde aan heeft gemaakt. “Als eerste zijn we erin geslaagd om een toepassing uit te werken die het elektronisch handtekenen van arbeidscontracten mogelijk maakt,” zegt zaakvoerder Jo Kortleven. “Het is voor het eerst dat zo’n oplossing voor 100 procent voldoet aan de vereisten van het informaticasysteem bij Federgon, de overkoepelende organisatie van uitzendkantoren. Hiermee krijgen de uitzendkrachten nu de mogelijkheid om hun arbeidscontracten elektronisch af te handelen en te ondertekenen met de elektronische identiteitskaart (e-ID).”

Jo KortlevenIn-Medio heeft voor de uitwerking van de toepassing samengewerkt met het Antwerpse uitzendkantoor European Staffing. Het zijn dan ook hun uitzendkrachten die eerst van de elektronische handtekening gebruik kunnen maken. Verwacht wordt dat ook alle andere uitzendbedrijven er spoedig gebruik van zullen maken. “Voor de hele sector kan de introductie een besparing betekenen van 500 mensen en van 100.000 kilogram papier of een loonstrook van 3.000 kilometer lang,” zegt Stefaan Cogen van European Staffing.

Sectorfederatie Federgon is alvast voorstander om een veralgemening van de elektronische handtekening voor alle arbeidscontracten in de uitzendsector door te voeren.