De Boerenbond heeft samen met de veilingen, telers en andere fruitgerelateerde organisaties een eerste voorspelling gemaakt voor de Belgische fruitoogst van 2012. De verwachtingen van het hardfruit zijn ronduit slecht. Voor de appelen denkt men 212 miljoen kg te zullen produceren, wat 30 procent minder is dan in 2011. Jonagold (foto) en Jonagored, veruit de meest aangeplante variëteiten, zouden zelfs 35% minder opleveren. Nieuwe soorten als Kanzi doen het wel goed.

En ook de perenboeren zullen hun peren zien. Voor de alom overheersende Conférence-peer (90% van het totaal) wordt een lagere productie van 10% vooropgesteld. Het totaal van de peren zou zo’n 14% lager uitkomen op een totaal van 255 miljoen kilo.

De ongunstige bloeiomstandigheden, het koude en natte weer en de vorst in april zijn de boosdoeners. Ook de Pukkelpopstorm van 18 augustus 2011, die ook al de hoera-stemming van de eerste jaarhelft in 2011 letterlijk de grond inboorde, heeft nog steeds gevolgen op de oogst van 2012. De hagel verwoestte immers ook de nieuwe bloembotten.

En nu maar hopen dat het met de prijszetting nog zal meevallen. Daarvoor is Haspengouw sterk afhankelijk van de productie in de andere landen.