Een grotere efficiëntie, zodat ondernemers in de horeca nog iets kunnen verdienen als straks de witte kassa wordt ingevoerd. Dat is de bedoeling van Xenia, een nieuw platform dat uitbaters van horecazaken wil ‘ontzorgen’. De coöperatie wil belangrijke schaalvoordelen creëren, bijvoorbeeld door bij leveranciers te onderhandelen over de aankoop van voeding of energie.

horeca_rond_Warande45.jpg“Er is maar één oplossing voor de malaise in de sector, en dat is ervoor te zorgen dat het rendabel wordt om in Vlaanderen een horecazaak open te houden,” zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van HoReCa Vlaanderen. “Alle initiatieven die hiertoe bijdragen, wekken onze belangstelling en mogen op onze medewerking rekenen als onze leden er achter staan.”

Eén daarvan is Xenia, een gloednieuw coöperatief horecaplatform dat door een aantal Limburgse initiatiefnemers zal worden opgericht, maar nationale ambities koestert. “Het doel is om alle horecaprofessionals te verenigen en voor hen een veelheid aan schaalvoordelen te creëren,” zegt Annemie Steegen van Xenia. “Aangezien de sector voor 90 procent bestaat uit ondernemingen met minder dan 10 werknemers, kan alleen een gebundelde aanpak leiden tot structurele verbeteringen en de broodnodige rendementsverbetering.”

Prijzenslag
Xenia haalt hiervoor de mosterd bij Hogast, een erg succesvol platform dat in Oostenrijk 2.600 horeca-ondernemers groepeert en een jaarlijkse omzet behaalt van 800 miljoen euro. “Wat we bijvoorbeeld met Xenia willen doen, is het aankoopbeleid van onze leden ondersteunen,” zegt Dirk Ketele, die eveneens de oprichting van Xenia begeleidt. “We kunnen onderhandelen met grote horecaleveranciers (zoals Metro) over de prijzen en de kwaliteit van voeding, dranken en non-food, maar ook met andere partijen over bijvoorbeeld energietarieven, verzekeringen, telefonie, tankkaarten, enzovoort. We willen naar Oostenrijks model dit geheel koppelen aan een performant en gebruiksvriendelijk IT-systeem. Hiervoor moeten we het warm water niet heruitvinden. Daarnaast kunnen we een drastische vereenvoudiging en digitalisering van de personeelsadministratie voor elk van onze leden doorvoeren. Het voorbeeld in Oostenrijk bewijst dat ook kleinere horecabedrijven hier erg veel tijd en kosten mee kunnen besparen.”

Xenia gaat nu op zoek naar investeerders, die mee hun schouders willen zetten onder de oprichting van dit unieke platform.