Vandeurzen-300x199De Limburgse topondernemer Urbain Vandeurzen richt samen met enkele andere ondernemers en zakenmensen een nieuw investeringsfonds op. Een exact bedrag is niet genoemd, maar het zou gaan om enkele honderden miljoen euro’s. “We willen de nieuwe industriële revolutie naar België brengen,” aldus Vandeurzen.

Met het investeringsfonds wil de oprichter de maakindustrie in België en Nederland nieuw leven inblazen. Het geld zal gaan naar groeibedrijven die technologie ontwikkelen voor de zogenoemde ‘Industrie 4.0’. Dat is de verzamelnaam voor slimme fabrieken, nieuwe technologieën en nieuwe concepten binnen de kennis- en maakindustrie. “De digitale disruptie die we kennen uit de media, zoals Twitter en Facebook, uit de toeristische sector, zoals Airbnb, of uit de muziekindustrie, zoals Spotify, bereikt steeds meer andere sectoren,” aldus Urbain Vandeurzen. “Een nieuwe industriële revolutie is de laatste kans voor Europa om op wereldvlak een rol van betekenis te spelen.”

Urbain Vandeurzen wil met zijn nieuwe fonds vooral investeren in bedrijven die al iets bewezen hebben, die een hoogtechnologisch product in huis hebben en die in staat zijn om op eigen kracht door te groeien. “Nu worden bedrijven immers vaak weggeplukt als ze nog niet volgroeid zijn en worden ze te goedkoop verkocht,” vindt de ondernemer. Hij vindt dat als bedrijven langer verankerd kunnen worden, de eigenaars hun vermogen opnieuw zullen investeren.