open platform limburg protestOpen Platform Limburg, waarin vakbonden en werkgeversorganisaties verenigd zijn, heeft maandagochtend actie gevoerd voor de snelle realisatie van de Noord-Zuidverbinding. De nieuwe weg, die voor een vlotte doorstroom moet zorgen van het Noorden van de provincie naar Midden-Limburg, wordt momenteel alleen nog door enkele natuurverenigingen juridisch geblokkeerd. Open Platform Limburg wil die procedures nietig laten verklaren, zodat de weg vrij is om de Noord-Zuid aan te leggen.

Het Open Platform Limburg bestaat uit ACV Limburg, ACLVB Limburg, ABVV Limburg, Unizo Limburg, VKW Limburg en Voka Limburg. Het collectief stapte eind vorig jaar zelf naar de Raad van State om een snelle oplossing voor de Noord-Zuid te bepleiten. Maar het dossier zit echter nog altijd muurvast omdat de milieuverenigingen de plannen blijven aanvechten. Open Platform Limburg wil nu tussenkomen in die procedure door de bezwaren van de groene jongens van tafel te laten vegen.
Hiervoor worden steunbetuigingen ingezameld, onder meer via de website www.vooruitmetdenoordzuid.be. Daarnaast worden er ook op papier handtekeningen ingezameld. Zoals maandagochtend aan het drukke kruispunt in Helchteren, waar de files iedere dag tot ergernis leiden. Het hoeft dan ook geen betoog dat net die mensen veel sympathie hadden voor de actie.

“Sinds de jaren ’70 schreeuwt Limburg om een oplossing voor de Noord-Zuid,” aldus Open Platform Limburg. “De socio-economische impact is voor iedereen duidelijk. Heel Limburg is meer dan ooit overtuigd dat de werken nu snel van start moeten gaan. Het ontbreken van een performante Noord-Zuidverbinding is veruit de belangrijkste rem voor meer economische groei en tewerkstelling in onze regio. En het is ook belangrijk voor de werknemers, studenten en burgers die er wonen.”