De Nederlanders die in 2013 een doorstart hebben gemaakt bij fotolabo Elka Color, hebben het bedrijfsgebouw in Bilzen te koop gezet. Voor 1,95 miljoen euro kan u een nieuwe activiteit starten in het pand van bijna 6.000 m2. “Deze locatie is veel te groot geworden,” zegt zaakvoerder Frans Pieters. “De diensten die we aan fotografen leveren, zoals de ontwikkeling van films, blijven we doen, maar zijn een aflopende zaak. We concentreren ons nu vooral op de internetbusiness, zoals het afdrukken van fotoboeken. Daar hebben we veel minder plaats voor nodig. Met 500 m2 komen we toe. We gaan dus op zoek naar een locatie tot 1000 m2, ergens tussen Bilzen en Maasmechelen. Of we huren een klein gedeelte van het bestaande gebouw, dat zal van de koper afhangen.”

elka-foto-serviceOok het personeelsbestand wordt ingekrimpt. “We moeten heel erg op de kosten letten, en met de toenemende vraag naar internetproducten, hebben we minder mensen nodig,” aldus nog Frans Pieters. “De schatting is dat we van 32 naar 12 tot maximaal 20 mensen zullen evolueren.”

De zaakvoerder geeft aan dat de resterende business wel floreert. “Het is eigenlijk heel druk bij Elka momenteel. Mensen willen graag hun fotoboeken en gadgets voor de kerstperiode klaar hebben. We draaien dus op volle toeren. Dat ritme willen we aanhouden, maar we moeten terug klein beginnen en van daar langzaam opbouwen.”

Dat Elka terug moet opbouwen (en de rest van het bedrijf, aangezien na een faillissement in Nederland daar alleen de internetactiviteiten zijn overgebleven), heeft onder meer te maken met het mislopen van een groot contract. “We waren in onderhandeling met V&D (Vroom & Dreesmann) om voor hen een fotobusiness op te zetten,” vertelt Frans Pieters. “Zij hadden 2,5 miljoen internetklanten en konden dus erg veel werk binnenbrengen. Als zij niet overkop waren gegaan, hadden we ineens 30 mensen extra moeten aanwerven. Daarna heeft H&M nog geprobeerd om met dat klantenbestand een fotoservice te lanceren, maar ook dat is niet gelukt. Vandaar dat we nog niet de verhoopte stappen hebben kunnen nemen. Maar dat kan dus snel weer keren. We blijven in ieder geval enthousiast verder ondernemen.”