VOS technics uit Herk-de-Stad heeft zopas een warmterecuperatiesysteem opgeleverd waarbij 100% groene warmte wordt gehaald uit 8 miljoen kilo fruit. De installatie werd geleverd bij Hof ten Wijndries, een fruitbedrijf en paardenfokkerij uit Bekkevoort. Door de warmte te recupereren van de koelcellen waarin de miljoenen kilo’s fruit worden opgeslagen, kan het bedrijf genieten van 3000m² vloerverwarming, groene warmte voor het en een gastenverblijf. Later dit jaar wordt het systeem uitgebreid naar een tweede woonhuis, een hotel en een wasplaats voor paarden.

Het project van VOS technics, waaraan negen maanden engineering en zes maanden arbeid voorafgegaan zijn, doet de klant meer dan 37.000 liter stookolie per jaar besparen. “Voor VOS technics is dit opnieuw een belangrijke mijlpaal, aangezien nog nooit iemand een installatie van deze omvang heeft gebouwd,” aldus managing partner Kristof Onckelinx.

Het totale kostenplaatje bedraagt ongeveer 130.000 euro. Maar het fruitbedrijf verdient dit in minder dan vier jaar tijd terug.

VOS technics is een familiebedrijf uit Herk-de-Stad dat al 26 jaar lang gespecialiseerd is in koeling, verwarming en energiebeheer. Er werken 24 mensen.