Universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven uit Limburg (België en Nederland) gaan de komende drie jaar onderzoek voeren naar nieuwe toepassingen om zonnecellen te integreren in allerlei bouwmaterialen. Met een Europese subsidie van 7 miljoen euro zal worden gezocht naar een efficiënte, esthetische en goedkope manier om zonne-energie op te wekken via cellen op gevelpanelen, ramen, dakpannen, enzovoort.

gevel zonnecel“Het doel is om op basis van nieuwe productiemethoden voor zonnecellen, deze zodanig op maat te maken, dat je ze optimaal kan integreren in bouwmaterialen,” zegt prof. dr. Michaël Daenen (Universiteit Hasselt). “Daarmee willen we inspelen op de groeiende markt voor het renoveren en energiezuinig maken van woningen en gebouwen.”

Het project wil ook nieuwe kansen scheppen voor lokale ondernemingen. “De kant-en-klare toepassingen die met dit project beoogd worden, kunnen uitgroeien tot de innovaties die voor onze bedrijven het verschil maken,” zegt Erik Gerits, gedeputeerde van Economie, die voor co-financiering zorgt. “Het zal ons competitiever maken. Bovendien versterkt dit project onze reputatie van innovatieve, groene cleantech-provincie.”