Hasseltse app voor ‘whereabouts’ in de bouw

Vanaf 1 april moet elke aannemer verplicht alle werknemers elektronisch registreren op een werf met een waarde van 800.000 euro of meer. Het Hasseltse softwarehuis Clear heeft daarvoor een handige app ontwikkeld.

Om de sociale fraude in de bouw tegen te gaan, wordt een dergelijke aanwezigheidsregistratie begin volgend maand verplicht. De hoofdaannemer moet daarvoor op elke werf een soort badgesysteem installeren, waar alle medewerkers zich moeten aanmelden. Dat geldt ook voor het personeel van de onderaannemers. Op die manier worden de ‘whereabouts’ in de bouw doorgestuurd naar een gegevensbank die door de overheid wordt beheerd.

registratie-app ClearHet Hasseltse softwarehuis Clear heeft daarvoor een handige app ontwikkeld. Via de gps van de smartphone wordt iedere werknemer automatisch geregistreerd en aan een werf of locatie toegewezen. “De arbeider hoeft dus geen enkele actie te ondernemen, en de aannemer hoeft ook niet te investeren in registratieapparatuur zoals een badge-terminal,” zegt zaakvoerder Bert Vanaken van Clear.

Het bedrijf heeft daarvoor twee versies ontwikkeld: een light-versie die alleen zorgt voor de aanwezigheidsregistratie, en een meer mature versie die, gekoppeld aan het ERP-systeem van het bedrijf, nog tal van andere functionaliteiten mogelijk maakt. “Zo kunnen we voor elk bedrijf een oplossing op maat aanbieden,” aldus Vanaken.