Offsetdrukker Haletra uit Houthalen-Helchteren gaat ruim 8 miljoen euro investeren in de verdubbeling van de productieruimte. Dat zal op termijn 15 tot 20 extra jobs opleveren. “Wij willen doorstoten tot in de top tien van de Belgische vellendrukkers,” zeggen Dieter Paredis en Dirk Mewissen van Haletra.

haletra mewissen paredisEen investering van een dergelijke grootteorde is geen evidentie, en zeker niet in de zeer concurrentiële wereld van drukkers. “Onze sector staat al een aantal jaren onder zeer zware druk,” zegt Dirk Mewissen (46), CEO van het familiaal bedrijf. “In 2007 waren er nog 933 drukkerijen in ons land. Daar blijven er vandaag nog 570 van over. Volgens onze sectororganisatie zullen er binnen een paar jaar nog amper 150 overblijven.”

“We willen niet bij de pakken blijven zitten,” voegt eigenaar Dieter Paredis (36) er aan toe. “We nemen de vlucht vooruit en willen doorstoten tot in de top tien van de vellendrukkers in ons land.” Om dat doel te halen, gaat Haletra vanaf volgende maand van start met een ambitieus investeringsprogramma. Er komt een bijkomende productiehal van 2.200 m², waarmee de ruimte verdubbelt. Tegelijk worden miljoenen gestopt in bijkomende druk- en afwerkingsmachines van de nieuwste generatie, traditioneel van de Duitse fabrikant Heidelberg. Alles samen goed voor 8 miljoen euro. “Ongeveer een derde van dat bedrag is bestemd voor aankoop van de grond en de realisatie van het gebouw, de rest gaat naar de nieuwe machines en optimalisatie van het machinepark,” legt Paredis uit.

Haletra telt momenteel zo’n 60 medewerkers. “De uitbreiding zal in drie jaar tijd zo’n 20 nieuwe jobs opleveren. Dat wordt een klus op zichzelf, want het is niet makkelijk om goede productiemedewerkers te vinden. Meestal moeten we ze zelf opleiden,” zegt Mewissen.
De bouw moet tegen de zomer klaar zijn, in het najaar moeten ook de extra machines klaar zijn voor gebruik.