De Vlaamse regering heeft vrijdag gekozen voor Group Machiels als grote private investeerder voor de ontwikkeling van het voormalige Ford-terrein in Genk. Officieel moet de ministerraad de keuze nog bevestigen. Om geen procedurefouten te maken, wil Vlaams minister-president Geert Bourgeois de naam van de uitverkoren investeerder nog niet prijsgeven.

Group Machiels heeft een voorstel ingediend om in Genk aan ‘green logistics’ te gaan doen. Het gaat om diverse toepassingen die de impact van de logistiek op het milieu moeten verminderen. Dit zal op de terreinen van Ford Genk onder meer gebeuren als hub voor multimodaal transport via de spoorlijn en het aanpalende Haven Genk, waar Group Machiels mede-eigenaar van is. Het project zal tevens magazijnruimte bevatten waarin de logistieke activiteiten van diverse klanten worden gebundeld. Zo zullen de goederen die bij bedrijven worden besteld (o.a. via webshops) worden opgeslagen en verdeeld via de hub van Machiels.

In het investeringsdossier wordt gewag gemaakt van minstens 1.000 bijkomende jobs. De Vlaamse regering spreekt zelfs al van 1.250 extra banen. Over 2 weken zouden de plannen definitief worden voorgesteld en kan worden gestart met de infrastructuurwerken om nieuwe activiteiten op poten te zetten.

De beslissing houdt in dat H.Essers, dat ook tot de finale fase in de running was om op de Fordsite nieuwe bedrijvigheid te ontwikkelen, naast het net vist. Mogelijk gaan zij wel samenwerken met de Group Machiels.