150.000 m2 binnenmuren, 600.000 m2 gipskartonplaten (oftewel 120 voetbalvelden), 450.000 lopende meter profielen (goed om de afstand van Brussel tot Luxemburg te overbruggen), meer dan 6.000 binnendeuren en 525.000 schroeven… Dat zijn slechts enkele spraakmakende cijfers van het project dat Group Jansen zopas heeft afgerond in Mechelen. Het Zonhovense bedrijf zorgde er voor de totale binnenafwerking van hypermoderne ziekenhuis AZ Sint-Maarten.

Na enkele jaren hard labeur huldigde Group Jansen zopas het hoogtechnologische ziekenhuis AZ Sint-Maarten in. Het Limburgse bouwbedrijf nam de volledige binnenafwerking van dit nieuwbouwziekenhuis voor zijn rekening. Dit ziekenhuis is zo ingericht dat het het genezingsproces ondersteunt. Voorts springen twee vaststellingen in het oog. Dat dit de eerste keer is dat iemand de veelbesproken BIM-werkmethode op een dergelijke schaal toepast… en dat kersverse moeders zelfs de kleur van hun plafond kunnen aanpassen.

AZ Sint-Maarten concentreert haar volledige zorgaanbod – voorheen verspreid over verschillende campussen – voortaan op één plek. Het gebouw is 105.000 m2 groot, telt 654 bedden en biedt onderdak aan 1.700 personeelsleden. “Wij toverden de naakte ruwbouw om tot een functioneel en hypermodern ziekenhuis”, zegt Nadia Jansen (CEO Group Jansen). “Een gebouw dat warm en gezellig is en waar de zorg voor mensen centraal staat. Door de vele glaspartijen heb je bijvoorbeeld continu contact met de buitenwereld. Zo heb je altijd uitzicht op het omliggende groen. Het idee hierachter: als mensen in een comfortabele omgeving vertoeven ondersteunt dat het genezingsproces.”

120 voetbalvelden gipskarton
Een dergelijk megaproject afwerken is een huzarenstuk. “Wij waren verantwoordelijk voor alles wat je in het gebouw ziet”, zegt Peter Lowist (COO Building Group Jansen). “Dat gaat van plafonds, vloeren en meubilair tot details als handgrepen, muurbescherming en vloermatten. Indrukwekkende hoeveelheden, zoals 120 voetbalvelden gipskarton en 6.000 binnendeuren. Op piekmomenten waren er meer dan dertig schrijnwerkers tegelijk in de weer. Elk meubeltje – van een eenvoudig kastje tot het volledig meubilair van de verpleegposten – werd tot het laatste schroefje uitgetekend en geplaatst op de werf.”

“Kleur van plafond”
In de materniteitskamers integreerde Group Jansen de KAY-klimaattechniek in de plafonds. “Dit systeem heeft als leuke extra dat de kersverse moeder de kleur van het plafond kan aanpassen aan haar gemoedstoestand of aan het geslacht van de baby. Geloof me, op dat moment is dat geen overbodige luxe”, glimlacht ervaringsdeskundige Nadia.

Group Jansen, opgericht in 1973, boekte in 2017 een omzet van 105 miljoen euro en telt een 350-tal werknemers.