In de eerste 4 maanden van dit jaar zijn er in Limburg 267 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 20 procent minder dan een jaar geleden. De daling is ongeveer even groot in het arrondissement Hasselt (Lommel, Beringen, Sint-Truiden,…) als in het arrondissement Tongeren (Maasmechelen, Genk, Bree,…).

De cijfers van Graydon Belgium bevestigen een verbetering van de conjunctuur. Het is immers voor het eerst sinds 2012 dat er nog een daling van het aantal falingen was in deze periode van het jaar. We moeten ook al 4 jaar terug gaan om nog minder falingen terug te vinden.

Wat opvalt is dat steeds meer oudere bedrijven over de kop gaan. Waar over enkele jaren 7 tot 8 procent van de falingen voorkwam bij bedrijven die meer dan 25 jaar oud waren, liep dit cijfer op tot ruim 13,5 procent.

Sectoren die opvallend minder falingen tellen dan vroeger zijn de bouw, zakelijke dienstverlening en transport. De horeca blijft zowat status quo, maar in absolute aantallen nog altijd veruit het meest vatbaar voor falingen.

In de top 50 van de bedrijven waar het meeste jobs verloren gingen, vinden we 6 Limburgse bedrijven terug. Het gaat om Champignoncultuur Jagersborg in Maaseik (75 jobs), Mefil in Maaseik (46), Gateway in Heusden-Zolder (42), NLC Bis in Genk (30), Driedee in Zonhoven (23) en Domotherm in Houthalen-Helchteren (20).

Een lijstje met de meest recente falingen, vindt u in een ander artikel.