Na een verlies van 5,6 euro in 2014, knoopt investeringsmaatschappij LRM opnieuw aan met winst. Vorig jaar werd 5,98 miljoen euro in de boeken geschreven, zo blijkt uit de cijfers die CEO Stijn Bijnens maandag presenteerde.

Van de winst is meteen 4 miljoen euro als dividend uitgekeerd aan de aandeelhouder, in casu het Vlaams Gewest. Volgens een overeenkomst vloeit het geld automatisch terug naar Limburg Sterk Merk (LSM), de stichting die niet-rendementsgebonden projecten in Limburg ondersteunt.

LRM blikt niet alleen door de mooie cijfers terug op een uitstekend jaar. Er was heel wat beweging, vooral op de voormalige mijnterreinen van Beringen (Be-Mine), waar tal van nieuwe commerciële en recreatieve projecten op gang werden gefloten. Idem voor Terhills in Maasmechelen en de Thor-site in Waterschei.

Andere kenmerken van 2015 waren de sterke stijging van het aantal KlimOp-leningen aan KMO’s en uiteraard de explosieve toename van het aantal starters in de 7 incubatoren die LRM momenteel bestiert. In totaal haalde LRM vorig jaar meer dan 62 miljoen euro uit de portefeuille om te verdelen over 90 bedrijven. Qua aantal dossiers alvast een record. Tellen we het aantal medewerkers op van de ondernemingen waarin LRM participeert, komen we uit op 12.738. Niet slecht…

En 2016? Dat wordt een scharnierjaar, gezien de centen van de verkoop van Punch Powertrain (hopelijk) op de rekening komen. Over wat daar volgens LRM zelf mee moet gebeuren, leest u hier.