Dit weekend gaat na 45 jaar definitief het licht uit in de befaamde Hasselt Car Wash van de familie Rynders aan de Oude Kuringerbaan, vlakbij het voetbalstadion van Hasselt. Maar niet getreurd, want 3 weken later opent in de Walenstraat een gloednieuw carwash-complex dat maar liefst 850.000 euro heeft gekost. “Enerzijds is het jammer dat we na al die jaren moeten verhuizen, omdat de vergunning niet werd vernieuwd,” aldus zaakvoerder Henri Rynders, wiens oudste zoon Dimitri het bedrijf verderzet. “Het gebouw ligt in een woonzone, wat niet altijd even makkelijk is. Maar op de nieuwe locatie is dat probleem helemaal van de baan.”

Henri Rynders heeft doorheen de jaren de business sterk zien veranderen. “Vroeger was bijna alles manueel. Om ieder wiel te poetsen hadden we bijna een hele emmer water nodig. Nadien zijn er dan stelselmatig machinale hulpmiddelen bijgekomen, zoals hogedrukreiniging en verneveling. Maar het belangrijkste is toch nog altijd de kwaliteit en de service. Wij poetsen nog steeds met de hand de binnenkant van de deuren. Ik denk niet dat er nog collega’s in België zijn die dat doen…”

De nieuwe installatie komt vlak naast de self-wash, ook van de familie Rynders. “Zo kunnen de klanten kiezen,” aldus nog Henri. “Want hoezeer de nieuwe technologie voor gebruiksgemak zorgt, het verschil wordt toch gemaakt in de persoonlijke service. Vandaar dat we ook in de nieuwe installatie nog de deuren aan de binnenzijde manueel zullen schoonmaken. En hoewel we 60 tot 70 auto’s per uur erdoor zouden kunnen jagen, houden we het tempo op 20 tot 22, zodat de wagens veel intensiever gewassen zijn.”